GAv6 Logotip

članci

Mount&Blade

Mount&Blade

Mount & Blade .. jer mačem do slave!

<< članci

Objavljena: 02/04/09

Autor članka:

GAg

Mount & Blade je srednjovjekovna akciona video igre namjenjena isključivo za Windows platforme. Igra je razvijena od strane TaleWorlds-a, a izdata je krajem septembra 2008 godine pod logom Paradox Interactive. Mount & Blade je nastao kao samostalan projekt Armagan Yavuz-a, osnivača TaleWorlds, i njegove supruge, Ipek Yavuz.

Za razliku od većine drugih naslova ovoga žanra, igra ne sadrži fantasy elemente. To ne ograničava igrača već unaprijed određenom pričom, ali umjesto toga postoji jedna srednjovjekovna kraljevina Calradia, u kojoj je igraču data mogućnost da se pridruži jednoj od pet skupina, da preuzme ulogu jednog zločinca, ili da se izjasni kao neutralan vođa (ili kao neutralno kraljevstvo ako je u pitanju više osvojenih posjeda teritorije.)

Bitka se može odvijati između dvije ili više neprijateljskih strana (u igri je jedna skupina označena kao jedna „stranka“) koje se susreću na „karti“ svijeta. Također se bitka može odvijati u organizovanoj borbi ili turniru u gradskoj areni. Broj vojnika koju svaka stranka može imati je ograničen, te ovisi od vještine "vođe". Sudionici u borbi su različiti tipovi konjice i pješadije. Pretežno su to mačevaoci, vitezovi, kopljanici, borci sa sjekirom, strijelci, samostrijelci i dr.

Oštećenje se protivniku nanosi u ovisnosti od više faktora. Osim kvalitete svakog oružja, njegova efikasnost je također u zavisnosti od „poznavanja“ tog tipa oružja (u igri prikazano skil poenima). Također i brzina kojom se kreće karakter u odnosu na protivnika utječe na ishod. Na primjer, koplje bačeno dok jašete konja pri punom galopu će nanijeti potencijalno više štete nego koplje bačeno dok stojite u mjestu i sl.

Paradox je najavio ekspanziju za igru nazvanu Mount & Blade: Warband, koja je još u razvoju. Ekspanzijom se planira uključiti multiplayer podrška, kao i poboljšana diplomatija, grafika i umjetna inteligencija. Ekspanzija je najavljena za 1. septembar 2009 godine.

 
     

spacer

<< članci

Objavljena: 02/04/09

Mount&Blade
Windows
Overlay
platforma

Windows

općenito

Žanr

Action RPG, Simulation

Proizvođač

TaleWorlds

Izdavač

Paradox Interactive

Website

www.paradoxplaza.com/Moun

Datum izlaska

2008

Vezani članci
-
Vezani Downloadi
spacer

spacer
BihnetGaming Area