GAv6 Logotip

članci

Civilization IV

Civilization IV

Civilization IV: Beyond the sword

<< članci

Objavljena: 04/09/07

Autor članka:

Mel

Civilization serijal, po mnogim kritičarima, jedan od najboljih serijala turn based strategija (na potez po naški) koji je ikad ugledao svjetlost monitora je doživio svoj vrhunac ovom expanzijom.

            Najodgovorniji za izradu ove expanzije je, tvorac CIV serijala, Sid Meier. Igra ima sličnu grafiku kao i CIV IV uz dosta dorađeniji izgled jedinica u samoj igri. Tako da se sada tačno može primjetiti razlika kojoj kulturi, da li europskoj azijskoj ili američkoj, pripada ta jedinica a naravno i sami gradovi sa svim minijaturnim detaljima svih građevina koje ste vi napravili u njemu (biblioteke, univerziteti, barake, javni transport i td). Ono što karakteriše ovu igru je i izvrstan AI, jedan mali primjer neko vas od kompjuterski kontroliranih igrača napadne i vi se uspijete odbraniti on vam ponudi primirje samo da bi dobio malo vremena za obnavljanje vojnog arsenala i novi još žešći napad na vas.

            Sama bit igre u BTS je značajno izmijenjena, pored novih jedinica i novih svjetskih čuda, naročito je pojačan naglasak na špijune koji sada kao i u CIV II mogu da obavljaju bezbroj zadataka od krađe novca i tehnologija koje niste otkrili do uništenja objekata u gradovima i širenje nereda. Uspjeh ovih špijunskih akcija zavisi od toga koliko vi novca odvajate za samu špijunažu na koju sada raspoređujete procentualni dio vaših ukupnih primanja (pored nauke i kulture) i koliko od tih izdavanja za špijunažu raspoređujete po protivničkim igračima.

            Pored špijunaže sad imate i korporaciju, koja kao i religija se može oformiti sa otkrivanjem potrebnih tehnologija i posjedovanjem potrebnih resursa, i širi se isto kao i religija pomoću predstavnika korporacije koji idu od gradova do gradova i šire poslovno carstvo. Sama korporacija donosi određene bonuse, povećanje proizvodnje u gradu u kojem se raširi zatim povećanje izdavanja za nauku i td. Naravno ovdje je važno istaći i osnivanje vjera, svih postojećih velikih svjetskih religija (Budizam, Islam, Kršćanstvo i td), i u zavisnosti vjerske pripadnosti, u igri, mogu da se vode čisti religijski ratovi između pripadnika različitih konfesija do dobivanja određenih bonusa u kontaktu između pripadnika istih konfesija.

            Oni koji su već igrali neku od igrica iz CIV serijala znaju da ima više različitih načina pobjede u samoj igri, i ta podešavanja sami igrači mogu da izvrše, ono što je značajno napomenuti jeste da se Space race ne dobiva lansiranjem broda ka Alfa centuriju, već se sada brod može lansirati i sa minimalnim potrebnim djelovima za njegovo lansiranje ali uz manji postotak uspješnosti samog poduhvata.

            Za ljubitelje koji su navikli na izrazito dinamične RTS tipa C&C ovaj tip igre je mozda malo spor i u neku ruku dosadan zbog toga što CIV serijal podrazumjeva čitav mikromenađment države koja u zavisnosti od vaših sposobnosti može da broji od „3 do 33“ grad, i od čijeg broja zavisi koliko će te vi biti sposobni da se razvijate, što znači veći broj gradova bolje istraživanje proizvodnja itd, ali pod uslovom da ih racionalno pravite.

            I šlag na torti, u ovoj expanziji, jest ogroman broj scenarija koji možete igrati od Final frontier (civilizacije sa radnjom dešavanja u svemiru) do mitološki civilizacija sa uber kreaturama koje podsjećaju na neki konanovski stil igre, do zanimljivog RPG zasnovanog na turn based sistemu.

            Svim ljubiteljima dobre strategije toplo preporučujem ovu igru i expanziju kao i igračima koji žele da probaju nešto novo i neobično.

            Preporučujem da posjetite sljedeću stranicu i da skinete blue marbel paket sa izvrsnim texturama za mapu koje podsjećaju na realniji izgled zemlje i dorađuju izgled lidera koji možete da koristite u igri.

 http://www.civfanatics.com/

I evo vam par shotova da vidite kako ovo izgleda

 

spacer

<< članci

Objavljena: 04/09/07

Civilization IV
Windows, Mac
Overlay
platforma

Windows, Mac

općenito

Žanr

Turn-based strategy game

Proizvođač

Firaxis Games

Izdavač

2K Games

Website

http://www.2kgames.com/ci

Datum izlaska

2005

Vezani članci
Vezani Downloadi
spacer

spacer
BihnetGaming Area